Dobrovoljno vatrogasno društvo Pag djeluje u kontinuitetu od 1935 godine te s ponosom možemo reći da smo najstarije vatrogasno društvo u županiji a i na otocima. Danas brojimo veliki broj dobrovoljnih članova svih generacija od onih najmlađih, trenutno najmlađa članica ima 5 godina, do onih najstarijih generacija.

 Kroz cijelu godinu imamo zaposleno tri vatrogasca profesionalca i jednu osobu kao administrativnu tajnicu na pola radnog vremena te kao takvi smo dobrovoljno društvo s profesionalnom jezgrom.  No baza i nositelji društva su i dalje članovi dobrovoljci koji iz velike ljubavi prema ovome časnom zvanju odvajaju svoje vrijeme i dolaze u naše prostorije na druženje te se odazivaju na poziv u slučaju intervencije te time potvrđuju da vatrogastvo čine ljudi a ne domovi, oprema i vozila. U svakom trenutku imamo 35 članova dobrovoljaca koji su obučeni i operativno spremni te se odazovu na svaki naš poziv unutar 10 minuta. Sve nas spaja humanost, ljubav prema vatrogastvu te želja da kad zatreba pomognemo  onima koji se nađu u nevolji. Čuvamo tradiciju vatrogastva, kulture i druženja.

U zadnje tri godine od 2015., društvo je puno napredovalo, uspjeli smo ograditi prostor oko zgrade DVD-a te odvojiti prolaz za potrebe NK „Pag“ , obnoviti fasadu zgrade, izmijeniti kompletnu stolariju doma, servisirat zapušteni vozni park, poplaćati većinu dugova koje je naslijedilo sadašnje rukovodstvo, servisirat vozni park koji je bio dugo godina neodržavan, povećat broj stalno zaposlenih i broj sezonaca, održat predavanja i ispite za naše članove te osvježit zastarjelu opremu. Moramo još istaknuti kako članovi dobrovoljci, članovi Upravnog odbora društva, predsjednik i tajnik sve rade na volonterskoj bazi bez ikakve naknade, a dok su članovi operativnog djela društva profesionalci koji rade na plaći u većini radnog vremena zaokupljeni održavanjem voznog parka, vatrogasne opreme i doma te redovnom djelatnošću – intervencijama

U 2016. godini potaknuta je i ideja iz DVD-a Pag o stvaranju JVP Pag koja je urodila plodom, te smo u tekućoj 2017. godini zahvaljujući složnosti društva DVD-a Pag, DVD-a Kolan i DVD Sv. Martin Povljana a uz razumijevanja naših osnivača dobili i usvojili Zajedničku procjenu ugroženosti za područje Općine Povljana i Kolan te Grada Paga. Sukladno zahtjevima Zajedničke procjene na navedenom području trebala bi se osnovati Javna postrojba s bazom u Pagu koja bi upošljavala 21 operativnu osobu. Vodeći se procjenom uspjeli smo pridobiti svu potrebnu dokumentaciju i na koncu dobiti zeleno svjetlo za 21 profesionalnih vatrogasaca koji bi tijekom cijele godine radili u JVP Pag.